Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Charlotte Fogh Gallery

Mejlgade 44, 8000 Århus C

MAIL: cf@charlottefogh.dk

TLF: +45 2929 7105

WEB: charlottefogh.dk

Tirsdag - fredag 12-17, lørdag 11-15


Involved

Katja Bjørn

28.10.2017 - 25.11.2017


PRESSEMEDDELELSE

Charlotte Fogh Gallery har den store glæde at præsentere Katja Bjørns soloudstilling Involved. Udstillingen består af en omfattende videoinstallation og en række fotogravure, der alle handler om at være i bevægelse. Katja Bjørn har til udstillingen omdannet hele gallerirummet til en stor skulpturel videoinstallation, som publikum kan bevæge sig rundt i.

Henlagt i mørke viser videoinstallationen en gruppe mennesker, der flytter rundt på skulpturelle genstande, der glimtvis oplyses og highlighter deres bevægelser. Videoinstallationen sætter dermed fokus på selve skønheden i bevægelsen. 

Om udstillingen siger Katja Bjørn: ”Livet er at være en del af en bevægelse. Ikke en bevægelse fra A til B, men en kontinuerlig tolkning/modulering af grundformen væren. At sætte fokus på den bevægelse, som videoen på en måde gør, er at fremhæve denne involveren sig, denne 'flytten-sig's ejendommelige skønhed, at selve det 'at flytte [på sig, på noget, på nogen etc.]' - uanset om det har et formål eller ej - rummer en værdi, der kan betragtes og som har en særegen æstetik.

Det er på samme tid hverdagens små bevægelser og livets natur som bevægelse, der bliver fremhævet. I den forstand kan man måske sige, at det værket gør, er at give rumlig og tidslig form til det princip om 'bevægelse i livet', som vi meget ofte bruger som metafor for, hvordan vi på givne tidspunkter har det som mennesker”.

Katja Bjørns videokunst har igennem det sidste årti konsekvent handlet om mennesket. Igennem videoinstallationer skaber hun vedkommende, eksistentielle fortællinger om menneskets relationer på tværs af samfund og kulturer. Særligt har Katja Bjørn markeret sig med en unik form for videoskulpturer, der kombinerer hverdagens genstande med video, hvori hun udforsker krydsfeltet imellem videoens narrative rum og skulpturens form i relation til menneskets krop. Værkerne tager udgangspunkt i den nøgne krop som symbol på menneskets eksistentielle grundvilkår og de hermed følgende associationer som seksualitet, forgængelighed, skrøbelighed, tiltrækning og afsky. Samtidig iscenesætter de følelser der ofte opstår i mødet med menneskets krop f.eks. i forhold til voyeurisme.

Katja Bjørn er foruden Charlotte Fogh Gallery udstillingsaktuel på Trapholt, Stedelijk Museum i Holland og Skulpturlandsby Selde. Hun har senest haft soloudstillinger på Skive Museum på De syv dødssynder under Kulturhovedstaden 2017, Horsens Kunstmuseum, Randers Kunstmuseum og Kvindemuseet i Århus. Desuden har hendes videoer været vist på bl.a. på Aros, Sculpture by the Sea, Louisiana, Kunsthal Aarhus, Viborg Kunsthal og Rauma Biennale Balticum i Finland. 

Katja Bjørn er repræsenteret i samlingerne på Randers Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum og Kvindemuseet i Århus.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole
Lilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket
Kunsthøjskolen på Ærø
Kunstskolen Spektrum