Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Viborg Kunsthal

Riddergade 8, 8800 Viborg

MAIL: viborgkunsthal@viborg.dk

TLF: +45 8787 3221

WEB: viborgkunsthal.dk

Tirsdag - onsdag 13-17, torsdag 13-21, fredag 13-17, lørdag - søndag 11-17


Indvielse af murudsmykning ved Viborg Kunsthal

Mette Winckelmann

30.11.2013 -


Ny 151 meter lang mosaikmur midt i Viborg by

Nyt markant kunstværk til Viborg Kunsthal: En 151 meter lang mosaikmur vil fremover give alle, der besøger kunsthallens have, en helt særlig oplevelse.
Billedkunstner Mette Winckelmann har udsmykket muren med i alt 12.086 fliser, inspireret af Viborgs historie.

Statens Kunstfond og Viborg Kommune har finansieret Mettte Winckelmanns nye
kunstværk Tro og Overtro, der bliver indviet lørdag den 30. november. Efter indvielsen holder kunsthallen en folkefest med sigøjnerorkester, et kagebord med frivillige Viborg-borgeres hjemmebagte kager, og en busfuld af kunstinteresserede sjællændere, der gerne vil være med til at fejre det nye værk.

Leder af Viborg Kunsthal, Helene Nyborg Bay siger: "Vi holder en stor fest for alle interesserede, for vi vil gerne signalere, at mosaikmuren er vores allesammens - også selv om man normalt ikke kommer i kunsthallen. Vores have ligger helt centralt midt i Viborg by, og alle er velkomne til at komme indenfor og slå sig ned og opleve, hvordan mosaikken giver liv og stemning i vores have - eller lægge ruten forbi, hvis man spadserer ned til Søndersø."

Viborg kunsthal ligger ovenpå resterne af en gammel kongsgård, og 2000 meter derfra lå i middelalderen en af Jyllands største markedspladser, hvor folk mange steder fra mødtes. På samme måde som Viborg Kunsthal i dag er et mødested for danske og internationale kunstnere.

Billedkunstner Mette Winckelmann siger: "Viborg er historisk set et samlingssted, både som handelsplads og bispesæde, og i jorden under kunsthallens have er der mange beviser på det: Arkæologerne har blandt andet fundet mange potteskår, som tyder på, at her har været pottemagerboder, og vi ved også, at haven i tidens løb er blevet brugt som gravplads og kirkegård. Derfor har jeg - med udgangspunkt i det fællesskab, der har udspillet sig i og omkring haven op gennem historien - valgt at arbejde med mennesket, kroppen og håndens arbejde i forhold til menneskets tro, og konstante søgen efter svar: De mange forskellige mønstre i mosaikken har alle navne, der refererer til tro og overtro. De er traditionelt blevet brugt i håndarbejde som patchworkmønstre, og de har i tidens løb fået hver sit navn og er blevet givet videre fra hånd til hånd gennem generationer. Så på samme tid er der både noget hverdagsagtig og noget ophøjet over dem. Samtidig er mosaikken lavet af betonfliser i fem grå nuancer med samme standardfliser som i flisegangen neden for muren i haven, så muren og haven smelter sammen til en helhed.

Statens Kunstfond har bidraget med 1,8 mio. kr. og Viborg Kommune med 600.000 kr. til Mette Winckelmanns mosaik Tro og Overtro.

FAKTA: Patchwork-mosaikken på Viborg Kunsthals mur er 151 meter lang, 4,4 meter det højeste sted og består af 12.086 "flisebrikker", som er skåret ud af 30x30 cm standartfliser i fem grå nuancer, der i alt fylder 500 m2 og vejer ca. 34 tons. Mosaikken består af 211 mønstre udført i fliser i fem grå nuancer. Mønstrene bruges traditionelt til patchworktæpper og refererer alle til tro, religion og menneskets evige søgen efter sandhed og svar.

Skriv kommentarTAl R - Glyptoteket
Lilith Performancestudio
Kunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Københavns Kunstskole