Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Vandrehallen

Hillerød bibliotekerne, Christiansgade 1, 3400 Hillerød

MAIL: kaej@hillerod.dk

TLF: +45 7232 5835

WEB: hillbib.dk

Mandag - fredag 10-19, lørdag 10-16, søndag 13-16


Hvad portrættet fortæller

Nikolaj Palmskov

12.05.2014 - 28.06.2014


PRESSEMEDDELELSE

I Hillerød biblioteks Vandrehal viser portrætfotografen Nikolaj Palmskov fotografier af danske kunstnere og kulturpersonligheder, i dialog med elever fra Grundtvigs Højskoles fotohold.

I udstillingen, Hvad portrættet fortæller, går portrætfotografen Nikolaj Palmskov helt tæt på en række danske kulturpersonligheder med sit kamera. Udstillingen, der rummer portrætter af bl.a. forfatter Rune T. Kidde, skuespiller Thure Lindhardt og kunstner Kristian Hornsleth, demonstrerer, hvordan portrætfotografiet har en fremtrædende position som biografisk genre på lige fod med den biografiske bog. I stedet for ord, er det i Palmskovs fotografier blikket, ansigtsudtrykket eller den bevægelse, som personerne fanges i, dét sekund billedet tages, der skaber portrættet og dermed fortællingen.

Men det er ikke personernes indre liv, som Palmskov postulerer at kunne indfange med kameralinsen. Den forestilling om fotografiets magt er ikke til stede i hans arbejde. Snarere er det noget mere almengyldigt, som er på spil, og som handler om de drømme, håb og forventninger, vi alle bærer rundt på, og som kan genkendes i de portrætterede personernes ansigter og måder at komme beskueren i møde på.

Palmskovs tilgang til fotografiet er at holde det så simpelt som muligt. Det ses i hans sort/hvide portrætter, som i de fleste tilfælde er minimalt iscenesatte, og har fokus på det jordnære personlige udtryk, uden rekvisitter og store armbevægelser.

Særudstilling med elever fra Grundtvigs Højskole
I forbindelse med udstillingen har biblioteket inviteret Grundtvigs Højskole til at udstille elevarbejder fra skolens fotohold. Eleverne har selv været med til at lave udstillingen, hvor de fremviser deres projektarbejde med portrættet som fotografisk genre. Man kan opleve både selvportrætter, iscenesatte portrætter, ansigtsløse portrætter og andre forsøg med portrætfotografiet.

Skriv kommentar