Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Galleri Tom Christoffersen

Skindergade 5, 1159 København K

Tirsdag - lørdag 12-18, søndag 11-16


How To Move Forward?

Andreas Albrectsen

02.06.2018 - 30.06.2018
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Big Brother Brasilien, Hurricane Irma, The Truman Show og DIY slim: så forskellige motiver udgør Andreas Albrectsens sirlige og minutiøse værker i kul, blyant og pigmentstøv. Forlæggene til værkerne, har Albrectsen fundet i Googles billedsøgnigsværktøj ud fra virksomhedens egen Year in Search 2017: en statistik over de mest søgte spørgsmål, mennesker, film osv. Med andre ord en slags statistik over de tematikker, som flest mennesker på verdensplan går til internetgigantens søgefelt med. I deres næsten tragikomiske forskellighed peger Albrectsens værker direkte ind i den samtid, vi lever i: hvordan vi forbruger og søger, bekymres og underholdes – som individer og som menneskehed. 

”Det private er politisk” lød det engang. ”Det private er marketing” siger de måske hos Google. Men i Albrectsens værker er der noget andet på færde, for her tages massesøgningerne tilbage i det intime rum, som tegningerne skaber, og hvor spørgsmål som How to move forward? måske i første omgang opstod i. I remedieringen fra nyhedsmediernes og underholdningsbranchens billedstrømme til tegningens autencitet og originalitet sker der et kort ophold i accelerationen af tid, søgninger, penge, underholdning. Her er tegningen et redskab til at ”se” med – en anden måde at se på end pegefingerens scrolling på musen eller tommelfingerens scrolling på telefonen.  Og netop det at ”se” – og indimellem at ”overse”, at glemme – er en gennemgående tematik i Albrectsens praksis, der ofte cirkulerer omkring tematikker som erindring og forholdet mellem historie og samtid samt de betydningsforskydelser som billeder i bedste Kuleshov-stil kan skabe i beskuerens bevidsthed. 

Værkerne i How To Move Forward er på mange måder endnu et lag i den overvågningskultur som Google repræsenterer. Det er en partiel kortlægning af overvågningen selv, et fragmenteret overblik over de globalt mest presserende spørgsmål, et slags kig ind i menneskehedens underbevidsthed. For hvad er det, der interesserer en menneskehed? Hvad forbliver i glemslen? Sigmund Freud udgav i 1930 Das Unbehagen in der Kultur (På dansk Kulturens byrde), hvori han beskrev alt det, der ikke er plads til i et velfungerende samfund, hvilket lidt forsimplet kan koges ned til det individuelle menneskes lykke. Der er med andre ord, hvis man følger Freud, et misforhold mellem individet og samfundet. Så hvad er det for et forhold mellem individet og samfundet, der kommer til syne i Albrectsens værker? Er der tale om en overvågning af det enkelte menneske – som de to delvist anonymiserede personer på en uredt seng – der i sidste ende er med til at opretholde et samfund, der kun kan fungere når alle overvåger alle? Eller kan samfundet netop ikke fungere, når det enkelte menneske får lov til at hengive sig til søgemaskinens hurtige belønninger.

Spørgsmålstegnet i udstillingstitlen How to move forward? er ikke uvæsentligt. Tværtimod er det i netop spørgsmålstegnet, at værkerne tager form. For udstillingen er ikke en ”how to” guide; det er et åbent spørgsmål: hvordan? Hvorhen? Hvorfra? Albrectsens værker giver ikke svar, snarere arbejder de, kan man sige, inden for rammen af spørgsmålstegnet: de viser brudfladerne, der ligger i søgemaskinernes orakelsvar, i bruddet mellem krise og underholdning, virkelighed og fantasi. Og måske er det netop i det spørgende rum, i den mulighed for kritisk tænkning, som Albrectsens værker skaber, at der kan skabes et alternativ til de endeløse søgninger. Det er ikke et alternativ uden spørgsmål, men et alternativ med andre spørgsmål.  – Anna Vestergaard Jørgensen

Andreas Albrectsen (f. 1986, Kbh) Uddannet fra Gerrit Rietveld Academie 2011 og Malmø Kunstakademi 2013. Seneste udstillinger tæller: Art History Collection, Parts Project, Haag, 2017. Auto Strata, Galleri Arnstedt Östra karup, 2016. Paramnesia, Galleri Tom Christoffersen, 2015. The Hot Show, Galleri Nicolai Wallner, 2015. Understrøm - ung nordisk Kunst, ARoS, 2014. 24 Spaces - a cacaphony, Malmö konsthall, 2013. Species of Space, Skissernas museum, 2013. Kommende solo 2018: Art on Paper, BOZAR - Centre of Fine Arts, Bruxelles.

Skriv kommentarKunsthøjskolen på Ærø
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Lilith Performancestudio
Krabbesholm Højskole
TAl R - Glyptoteket