Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Den Hirschsprungske Samling

Stockholmsgade 20, 2100 København Ø

Onsdag - søndag 11-16, sidste torsdag i måneden 11-20


Hammershøis dunkle mesterværk

Vilhelm Hammershøi

09.10.2019 - 12.01.2020


PRESSEMEDDELELSE

Efterårets Hjørneudstilling stiller skarpt på et af Vilhelm Hammershøis største og mest gådefulde malerier: Mesterværket Job (1887). Job er bogstavlig talt et af dansk kunsthistories mørkeste billeder. Med tiden er det blevet så mørkt, at vi næsten ikke kan se figuren i det mere. Kun når der sættes et kraftigt sidelys på maleriet, træder en lidende mandsfigur frem fra mørket, hvor han sidder i en stivnet positur.
Hammershøi kaldte billedet Job. Job kender vi fra Det Gamle Testamente, hvor hans lidelseshistorie er beskrevet i Jobs Bog.

BEUNDRING OG FORARGELSE
 
Vilhelm Hammershøi var inspireret af fortællingen, men da værket blev udstillet på Charlottenborg i 1888 vakte det både beundring og forargelse hos kritikere og kunstnerkollegaer. Det store, mørke maleri virkede mærkeligt og sært eksperimenterende, og det gør det stadig i dag.
 
ASFALT I DEN SORTE MALING
 
I anledning af Hjørneudstillingen har værket gennemgået en mindre konservering. Allerede i Hammershøis egen tid så han maleriet eftermørkne markant, da der var blandet asfalt i den sorte maling. I en lang årrække har det mørke maleri befundet sig på museets magasiner, hvor blandt andet en flænge i lærredet har skæmmet motivet. Nu bliver flængen repareret, og tidligere retoucheringer rettes op, så publikum igen får mulighed for at opleve Hammershøis dunkle mesterværk.
 
I Hjørneudstillingen viser vi det gådefulde og sjældent sete maleri frem og fortæller om dets tilblivelse, modtagelse og mørke efterliv. I udstillingen vil man også kunne nærstudere flere af datidens anmeldelser, se et forstudie til maleriet og formidlingsfilm med bl.a. museets direktør Gertrud Oelsner, der fortæller om værket, og konservator Lin Rosa Spaabæk.
 
Hjørneudstillinger
Flere gange om året sætter vi i et hjørne af museet spot på et lille hjørne af samlingerne i små intime udstillinger. Hjørneudstillingerne belyser skæve vinkler og henter perler frem fra magasinerne.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Lilith Performancestudio
Kunsthøjskolen på Ærø
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole