Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Møstings Hus

Andebakkesti 5, 2000 Frederiksberg

MAIL: info@moestingshus.dk

TLF: +45 6913 8090

WEB: moestingshus.dk

Tirsdag - søndag 11-16.


Gennem Sort

Sophia Kalkau

21.09.2013 - 03.11.2013


Sophia Kalkau: Installation view , 2013.

Sophia Kalkau: Black Matter , 2012.

Sophia Kalkau: Installation view, 2013.

Sophia Kalkau: Installation view, 2013.

Sophia Kalkau: Installation view, 2013.

Sophia Kalkau: Installation view, 2013.

Sophia Kalkau: Installation view, 2013.

Sophia Kalkau: White Story, 2013.

Sophia Kalkau: White Stuff , 2013.

PRESSEMEDDELELSE

Udstillingen åbnes af formand for Statens Kunstråd Rune Gade og Borgmester Jørgen Glenthøj, derefter vil der være oplæsning af "Gennem Sort", som digteren Ursula Andkjær Olsen har skrevet til Sophia Kalkaus nye værker.

Sophia Kalkau er især blevet kendt for sine minimalistisk stramme og meget præcise hvide skulpturer, men hun har sideløbende arbejdet konsekvent med fotografiet, hvor hun i en gådefuld leg sammenstiller geometriske former og sin egen krop i særegne hybrider, sammenvoksninger af skulptur og krop. Siden midten af 90'erne har Sophia Kalkau gennem sine udforskninger af klassiske former og objekter som kuben, kuglen, ovalen, sarkofagen, prismen og karret, foretaget en vidtspændende dialog med den skulpturelle tradition fra de gamle ægyptere til minimalisterne og videre frem til i dag. Spørger man kunstneren selv, er det dramaet, det natlige, der er hendes omdrejningspunkt - viljen til at give abstrakte emotioner konkret skikkelse. Ofte bruges inspirationen fra et ældre, klassisk værk, som et løst afsæt til en frit associerende formundersøgelse. Og ofte aner man referencer til noget genkendeligt i de abstrakte og enkle former.

"Man fornemmer dunkelt, at et spil med uigennemskuelige regler, (...) som aldrig går op, ligger til grund for genstandenes koreografi i rummet. Måske er man selv - i egenskab af betragteren midt i den svimlende sobre opsætning - den manglende brik i spillet. Ret beset er der nemlig altid tale om et nocturnalt drama, et tæppefald, der blænder op for en skarpskåret og lysbadet scenografi (...) der hensætter os i en tilstand af udtalt legemlighed, pludselig genstandsgjorte, som var vi statuer." (Rune Gade, Forbundethedens rum).

Bag det formelle i Sophia Kalkaus værker løber en drømmebåret fortælling. En fortælling, hvor fantasi og virkelighed ikke længere er hinandens modsætninger, men hinandens særlige nødvendighed.

På udstillingen Gennem Sort viser Sophia Kalkau sit performativt udforskende arbejde med fotografiet. I Kalkaus seneste fotografier nedbrydes grænserne mellem de klassiske medier, skulptur og fotografi. På udstillingen ses billedserierne Black Matter, White Stuff og White Story. I forbindelse med udstillingen er udgivet en lille publikation med gengivelse af de nye værker og tekster af kunsthistorikeren Rune Gade og digteren Ursula Andkjær Olsen. I teksten Forbundethedens rum skriver Rune Gade videre:

"Ved første øjekast er billederne ikke stort andet end denne markante kontrast mellem det mørke og det lyse, så skarpt og grafisk står modsætningen optegnet. Kigger man nøjere efter, toner et større spektrum af mellemtoner og farver imidlertid op i motiverne, og en figur giver sig til kende. (...) Frem af det sorte stof dukker også en rund form med en forhøjning i midten, en mærkelig metallisk maskindel eller grotesk protese, der forekommer sammenvokset med det indhyllede legeme. Måske er det en slags kamera, og kroppen er formummet bag dets sorte klæde, som fotograferne i kameraets første tid. Måske peger kameraet tilbage mod os, måske er lukkerens metalplader parate til at åbne sig med deres umærkelige lyd af glidende metal, guillotinens kølige snit."

Kunsthistorikeren trækker tråde tilbage til Man Ray og den gådefulde leg med skulpturmediet, som han praktiserede i sit berømte værkL'énigma d'Isidore Ducasse (1920) og fortsætter:

"Kalkaus tilslørede skulpturkrop, anbragt på en hvid plint, viderefører hyldesten til denne skønhedens dybe mystik, mysteriets dybe skønhed, hvilket også den bogstavelige forståelse af titlen Black Matter - nemlig som universets sorte huller - viser."

Digteren Ursula Andkjær Olsen, hvis arbejde er båret af forestillingen om "stemmen" i teksten, har til Kalkaus nye værker skrevet teksten Gennem Sort.

Publikationen White Stuff | Black Matter sælges på udstillingen.Udstillingen er skabt i samarbejde med Museet Holmen i Løgumkloster.

Sophia Kalkau er uddannet billedkunstner og cand. phil. i kunstteori fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1996. Har bl. a. haft solo udstillinger på Ny Carlsberg Glyptotek, Maison du Dänemark, Paris og Horsens Kunstmuseum. Modtager af Carl Nielsen og Anna Marie Carl Nielsens Legat i 2010 og Eckersberg Medaljen i 2008.

Ursula Andkjær Olsen, digter, er uddannet fra forfatterskolen 1999 og cand.mag. i musikvidenskab og filosofi fra Københavns Universitet. Debuterede med Lulus sange og taler, 2000 og udgav i 2012 "Det 3. årtusindes hjerte". Har bl. a. modtaget Montanas Litteraturpris 2012 og Holbergmedaljen 2011.

Rune Gade, kunsthistoriker og formand for Statens Kunstråd. Modtager af N. L. Høyen Medaljen i 2008 og Arkens Rejselegat 2011.

Skriv kommentarTAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Krabbesholm Højskole
Lilith Performancestudio
Kunsthøjskolen på Ærø