Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Banja Rathnov Galleri & Clausens Kunsthandel

Studiestræde 14, 1455 København K

Onsdag – Fredag 12-17, Lørdag 11-15


Fra Yderste kant

Erland Knudssøn Madsen

22.03.2019 - 20.04.2019


PRESSEMEDDELELSE

Som bosat i det yderste Nordvest-Jylland er Erland Knudssøn Madsen til dagligt omgivet af en storslået og vild natur. Men det er samtidig en fredet natur. I dag er det Nationalpark, altså en slags reservat. Gennem årene har Erland Knudssøn Madsen i sine værker refereret til – samt indoptaget og bearbejdet indtryk fra – dette område. Naturens tilsyneladende vildskab og sameksistensen med det menneskeskabte optager ham. Sammenhængen mellem det formede og det ubearbejdede rå udtryk er karakteristisk for ham. Han arbejder i sten og med træ og bronze, samt med mere ydmyge materiale som papir og gips. Ofte er de tre dimmensionelle arbejder bemalet, eller delvist bemalet. Deres farveholdning rummer derfor både naturens dæmpede jordfarver, men også klare og stærke farver som rød, grøn, gul og blå. Og han arbejder også gerne i to dimensioner.

Til ophængning i butikken har han lavet nye kobbertryk, trykt hos Niels Borch Jensen. Det er fire store tryk på 100×100 cm. og 18 mindre, hvoraf de fleste vises på udstillingen. Nogle er sort-hvide, andre har fået tilsat et farvet felt. Værkerne forestiller ikke noget som sådan, men udfolder en verden eller en væren. De er flotte, og fremstår på en gang ubesværede i deres fremtoning, og alligevel svære at gå til… Med temaer som vækst og stilstand, dynamik og ro, kredser de om livet og døden – om eksistensen. Samtidig kan de ses som en art protest mod menneskets indgriben i naturen og transformationen af området til reservat ”for fritidsfolket, med arrangementer for løbere, cyklister af alle mulige slags og naturelskere og alle mulige andre på eventbasis” som Erland formulerer det. Alle de grafiske værker er del af serien Hansted Reservatet.

Om kunstneren
Erland Knudssøn Madsen (f.1942) er autodidakt maler og billedhugger. Han er repræsenteret på bl.a. Vendsyssel og Randers Kunstmuseer, Museum Sønderjylland (Kunstmuseet i Tønder), samt Vejle og Skovgaardmuseet.

Han har lavet udsmykninger som bl.a. ”Fredens Ark / Dag- og nathimmel”, samt ”Livets Træ” til Herningvejs Skole i Aalborg, og altertavlen ”Lysvæld” i Thisted Kirke, samt andre udsmykningsarbejder tænkt og udført til specifikke steder og i offentlige rum. I 2007 blev den store retrospektive udstilling Erland Knudssøn Madsen – HUD – 40 år i Thy vist på Museet for Thy og Vester Hanherred ledsaget af bogen Hud. I 2006 modtog han Eckersberg Medallien og i 2008 Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens store legat. Og i 2016 vistes udstillingen PULS på KunstCentret Silkeborg Bad, også ledsaget af et stort fint katalog. Han modtager Statens Kunstfonds livsvarige hæderslegat.

I årene 1977-78 assisterede Erland K. M. Kasper Heiberg med dennes store udsmykning af Thisted Gymnasium, og har desuden forestået restaureringen af flere af KH’s værker i det offentlige rum, senest i 2017-18 som Statens Kunstfonds farvekonsulent og medarbejder på stedet i forbindelse med restaureringen af store dele af kæmpeværket på Skjoldhøjkollegiet ved Århus.

Skriv kommentarKøbenhavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Kunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole
Lilith Performancestudio