Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

KØS

Nørregade 29, 4600 Køge

MAIL: info@koes.dk

TLF: +45 5667 6020

WEB: koes.dk

Mandag lukket, tirsdag kl. 11-17, onsdag - torsdag kl. 11-21, fredag - søndag kl. 11-17


Follow You

Wang Qingsong

Kurator: Tereza de Arruda

16.03.2014 - 03.08.2014


PRESSEMEDDELELSE

På udstillingen Follow You sætter den kinesiske samtidskunstner Wang Qingsong det offentlige rum fra Kina ind på KØS og lukker med humor, kritik og overvældende visuel kraft op for debatten: Hvad er det for en udvikling, Kina gennemgår i disse år? Hvordan påvirker globalisering og vækst det kinesiske samfund? Hvordan har vi indrettet vores skolesystemer i henholdsvis Kina og Danmark i forhold til vores børns fremtid i en globaliseret virkelighed, hvor øst og vest mødes? Kunstneren indtager hele to etager på museet inkl. 400 m2 tagetage: Heroppe skaber Wang Qingsong en gigantisk installation ved at indpakke rummets vægge i et karakteristisk kinesisk presenning-materiale i røde, blå og hvide striber. Materialet er et hverdagsmateriale, som ses i de kinesiske storbyer, hvor det typisk bruges til at indpakke og afskærme byggepladser, stilladser og midlertidige hegn. Materialet er på den måde symbol på de voldsomme forandringsprocesser, som præger det kinesiske samfund i disse år. Desuden har kunstneren placeret 187 såkaldte "tabu-billeder" eller forbudssymboler i installationen. Billederne er hentet fra det strengt regulerede offentlige rum - flere af dem er dog fiktive.

Den danske vs. den kinesiske skole
Som udstillingens andet element tager Wang Qingsong fat i et spørgsmål, der dårligt kan være mere aktuelt set med danske øjne: skolesystemet. Det sker med en serie af hans minutiøst iscenesatte fotografier, som installeres som store vægtapeter på museets vægge. Fotografierne bliver til i en tidskrævende proces, der kan tage op til et år i hans gigantiske filmstudie i udkanten af Beijing. Serien her handler om skole, læring og viden og peger kritisk på, hvordan det kinesiske samfund forandrer sig, bl.a. influeret af Vesten, men også på det kinesiske skolesystems skyggesider. I de nøje iscenesatte fotos med tusindvis af detaljer fra bøger til Coca Cola og kunsthistoriske ikoner fra både øst og vest optræder Wang Qingsong selv som både lærer og elev.

200-året for den danske folkeskole
At netop 2014 er 200-året for den danske folkeskole, at KØS har til huse i en tidligere skolebygning, og at der i Danmark netop nu implementeres en skolereform er årsag til udstillingens fokus på netop skolesystemet. I Danmark reformerer vi vores skole ud fra ønsket om at ruste de danske børn til den globale konkurrence - herunder de kinesiske børn - og samtidig søger man i Kina inspiration fra den nordiske skole og det danske samfund.

Som en filminstruktør på arbejde
Wang Qingsong er inspireret af filmens scenografiske virkemidler, når han med en scenografs eller instruktørs akkuratesse, arbejder med iscenesættelse i sine fotografier. Men han trækker også på traditionen fra de stort opsatte og effektive propaganda skuespil, som blev sat op under Kulturrevolutionen, som en udvikling af den kinesiske operaforestilling, ligesom han både inddrager objekter fra både det gamle og det nye Kina i billederne. Han opbygger og konstruerer fotografierne som en filmscene med skuespillere, statister, kostumer, genstande og nøje planlagte detaljer. Ofte optræder kunstneren selv som statist eller hovedperson i fotografiet, og han betragtes i dag som en de bedste kunstnere inden for iscenesat fotografi.

Udstillingen er kurateret specielt til KØS i dialog med den Berlin-baserede brasiliansk fødte kurator Tereza de Arruda, som er ekspert inden for den internationale samtidskunst med specialer i bl.a. kinesisk og indisk kunst.

Wang Qingsong (f. 1966) er født under kulturrevolutionen i Kina i Daqing, Heilongjiang-provinsen. Hans barndom var præget af ansvar og pligter, men allerede som barn var han kunstnerisk aktiv. Wang Qingsong mistede sin far som barn og måtte allerede som 13-årig ud at arbejde for at forsørge familien, men blev optaget Sichuan Art Academy, hvor han studerede oliemaleri. I midthalvfemserne blev han klar over, at maleriet havde svært ved at matche Kinas nye udvikling, og han vendte sig mod fotografiet som medie. I dag arbejder han med fotografiet i sit filmstudie i udkanten af Beijing. Med en vis sarkasme, humor og ironi har Wang Qingsong siden 90'erne skildret samfundets udvikling og spiller en central rolle i kinesisk samtidskunst.

Skriv kommentarLilith Performancestudio
Krabbesholm Højskole
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø
TAl R - Glyptoteket