Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Charlotte Fogh Gallery

Mejlgade 44, 8000 Århus C

MAIL: cf@charlottefogh.dk

TLF: +45 2929 7105

WEB: charlottefogh.dk

Tirsdag - fredag 12-17, lørdag 11-15


Fantom

Julie Nord

02.06.2018 - 15.08.2018
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Charlotte Fogh Gallery præsenterer med stor glæde Julie Nords udstilling, Fantom. Udstillingen er kunstnerens første soloudstilling i galleriet og viser nye papirværker med akvarel og tusch, samt Julie Nords hidtil største tegning. 

Udstillingens titel er Fantom. Et fantom er en uvirkelig skikkelse, som manifesterer sig for os igennem tankens kraft. Vi kender også fantombilledet fra efterforskningsarbejde, hvor billeder af efterlyste personer konstrueres på baggrund af vidners mere eller mindre vederhæftige forklaringer. Et fantom er dermed et stykke bearbejdet virkelighed. Et til tider overbevisende og insisterende produkt skabt af vores fantasi. Udstillingen bygger videre på Julie Nords interesse for bevidsthed og opløsning af gængs virkelighed. Drømme og det ubevidste har altid fyldt meget i Julie Nords praksis. Dog aldrig i traditionel jungiansk forstand, hvor det handler om at forbinde drømmene med den virkelige verden. Udgangspunktet er derimod, at drømmene har deres helt eget liv og ustabile betydning.

For Julie Nord er tegningen et redskab til at håndtere de almindelige dagsrester, udefrakommende informationer, billedbombardementer, følelser og eksistentielle spørgsmål. På den måde fungerer hendes tegninger efter samme princip, som når sindet arbejder om natten for at sortere og organisere dagens indtryk. En på mange måder ulogisk metode, som dog har den fordel, at den kan rumme det hele. Fordi meningen er flygtig og pivåben for øjet der ser og det sind, der bearbejder. 

Julie Nord har altid været fascineret af surrealisternes automattegninger og de meget fortættede, kompulsive tegninger, som ofte ses i outsiderkunsten. Denne måde at arbejde på er også kendetegnende for udstillingen Fantom. 

Om arbejdet med udstillingen siger Julie Nord: ”Som udgangspunkt er værkerne opstået ud fra et behov for at arbejde mere intuitivt. Jeg har efterhånden oparbejdet et ret stort visuelt vokabularium med mere eller mindre ubevidste ledemotiver og tilbagevendende inspirationskilder. Med udstillingen Fantom har jeg givet mig selv lov til bare at lade fantasien tage over. Lade stregerne gro på papiret, lade én ting føre til en anden og måske på den måde blotlægge mine egne indgroede vaner. Der er på én gang en overvældende mængde af betydninger i kraft af alle de løsrevne motiver, samtidigt,  i den store sammenhæng - bliver der på en måde slet ingen mening med noget som helst”.

Det første værk Julie Nord producerede til udstillingen var den 1x3 meter store automattegning med titlen En Vinternat. Værket er udstillingens hovedværk, som de andre værker på en eller anden måde tager afsæt fra. Tegningen er udført med flydende sort tusch og blyant. Det hvide papir er blevet dækket af det som Nord kalder ”myldre-tegning”. Hun er startet i ét hjørne og så er tegningen lige så stille vokset derudad. Uden rumlig struktur, uden fortælling, uden plan. Motiver og mønstre er opstået undervejs. Der er både gamle kendinge, nye yndlinge og spontant opståede figurer, som er produkterne af mellemrummene mellem figurer og mønstre. Et sammensurium af motiver og betydninger, der på næsten manisk vis væver sig ind og ud af hinanden. Uden fokus og uden stop. Så snart en betydning opstår, brydes den af en ny, som heller ikke kan fastholdes fordi endnu et motiv maser sig på. Som en tankestrøm eller en af de uhåndgribelige drømme, hvor der hele tiden zappes mellem forskellige scenarier med vidt forskelligt indhold.

Skriv kommentarKøbenhavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø
TAl R - Glyptoteket
Lilith Performancestudio
Krabbesholm Højskole
Kunstskolen Spektrum