Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Den Frie Udstillingsbygning

Oslo Plads 1, 2100 København Ø

MAIL: info@denfrie.dk

TLF: +45 3312 2803

WEB: denfrie.dk

Tirsdag - søndag kl. 12-18, torsdag kl. 12-21. Mandag lukket.


Entropia

Marianne Jørgensen

13.04.2013 - 19.05.2013
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

I udstillingen ENTROPIA er udkant og urbanitet, mønstre i vores livsformer, og relationer til omgivelserne og vores jord, omdrejningspunktet. Med alt fra jordsprængninger, drømmehuller, miniature samfundsmodeller, videoinstallationer og lyd, rejser Marianne Jørgensen en lang række spørgsmål om byplanlægning, naboskab, boligformer, samt hvordan og hvorfor vi indretter os som vi gør.

Udstillingen baserer sig på både tidligere projekter, samt helt nye værker. Marianne Jørgensen arbejder i høj grad med "work in progress" og processuelle værker, som strækker sig over årrækker, og derfor hverken kan, eller skal tænkes som afsluttede værker. Siden 1997 har hun arbejdet med flere projekter lokalt forankret i et markområde i Viby nær hendes egen bopæl - heriblandt projekterne love alley og Aw! Begge forløb præsenteres på udstillingen i en ny opdateret sammenhæng i form af modeller og videoværker.

Tværfaglighed og inklusion er karakteristisk for Marianne Jørgensens projekter. Hun inviterer kunstnere, arkitekter, forskere, lyddesignere og skribenter, til at deltage og respondere på hendes værker. Derfor bliver projekterne på én gang både meget personlige og kollektive. Udover at være kunstner, er hun i sin praksis i lige så høj grad en ihærdig og insisterende iværksætter, der motiveret af ideologi og indignation, opfodrer til refleksion over de ændringer, som skyldes den hurtigt udviklende urbanisme.

Udstillingens nyproducerede værk med titlen Fra orden mod kaos/ ENTROPIA er en fleretagers organisk konstruktion, beplantet af klyner og særlige græsarter fra den jyske hede. Publikum får her mulighed for at bevæge sig mellem beplantningen og op af trappesystemer til tagkonstruktionen og ovenlyset.

Projektet love alley blev udviklet på et gammelt markområde som en kommentar til den hastighed og effektivitet, som præger kommunale beslutninger og økonomiske interesser fra investorer. Projektet involverede 41 personer, som alle bidrog til en kunstnerisk, arkitektonisk og økologisk undersøgelse, og kom med forslag til, hvordan man skaber et inkluderende bysamfund. Ordene love alley blev nedprintet i jorden, sprængt med dynamit og slutteligt asfalteret, således at de dannede et vejnet, der snoede sig mellem de forskellige bidrag. I august 2011 måtte love alley vige pladsen til fordel for et nyt idrætsanlæg og boligkompleks. Projektet dokumenteres på udstillingen ved modeller og videoværker.
Med Roadmovie Nostalgia 2/Den trojanske hest afslører en naivt udseende hest, med kamera placeret midt i panden, livet bag ligusterhækken og gardinerne i de nybyggede boliger.

Projektet Aw! tager afsæt i begrebet "das unheimliche", som betyder "det uhyggelige" eller "det u-hjemlige".
25 kunstnere og arkitekter er blevet inviteret til at deltage med skulpturelle og tekstlige indslag, som skal forholde sig til "das unheimliche" i diskussionen om boformer og hjemmelighed. Marianne Jørgensen har til alle de deltagende kunstnere sendt restriktioner og præcise mål, som skulpturerne skal holde sig inden for. Projektet udføres på udstillingen i modelform, og tænkes realiseret i fuld størrelse i 2017.

Værket Drømmehul 1-5 er et eksempel på et mere personligt værk, og kan beskrives som skulpturer nedgravet i jorden med spade, skovl og køkkenredskaber. Drømmehullerne er på udstillingen dokumenteret i form af foto, video og afstøbninger.

Med afsæt i udstillingen afholder Den Frie Udstillingsbygning et seminar, som debatterer vores levemåder og boformer. Seminaret finder sted d. 25. april. Kl. 16.00 - 18.00. Følg med på vores hjemmeside for yderligere information.

Marianne Jørgensen (f. 1959) er uddannet ved Det Jyske Kunstakademi 1981-85, og arbejder med installationer, skulptur, arkitektur, video og fotografi. Hun har siden 1997 arbejdet med værker, som typisk befinder sig udenfor kunstinstitutionens rammer, og har været med til at skubbe grænserne for skulpturmediet, hvor hun ofte henter inspiration i land art med sin brug af naturmaterialer som planter, jord og græs. Jørgensen er optaget af det helt konkrete og hverdagsagtige stillet op mod en politisk aktualitet i verdens brændpunkter, men altid med en konceptuel tilgang. Hun har udstillet både internationalt og nationalt i bl.a. Århus Kunstbygning, Nikolaj Kunsthal og senest på Skulpturiet med udstillingen Topos.

Skriv kommentarKunsthøjskolen på Ærø
TAl R - Glyptoteket
Lilith Performancestudio
Kunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole