Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Astrid Noacks Atelier

Rådmandsgade 34, 2200 København N


Diversitet – Demokrati. En workshop af Åsa Sonjasdotter.

14.11.2014 -


En workshop i ANA FORUM af billedkunstneren Åsa Sonjasdotter (SE) med deltagelse af den danske organisation Frøsamlerne og den urbane have Prinzessinnengarten fra Berlin.

Workshoppen finder sted fra d. 14. til d. 16. november 2014 og henvender sig til havefolk med interesse for frøpolitik og strategier for øget diversitet.

Under workshoppen vil vi studere, hvor ideen om den ’ren linje’ stammer fra, lære om den ideologiske baggrund og betydning, samt undersøge hvordan dette normative koncept har formet de nuværende EU regulativer, og hvordan protester og modaktiviteter, såsom frøbanker og byhavebevægelsen, har arbejdet imod disse. Vi vil høre om, hvordan Frøsamlerne, Åsa Sonjasdotters avlsprojekt og Prinzessinnengarten i Berlin arbejder for en øget diversitet.

Baggrund
Det genetiske koncept 'ren linje' blev udviklet af den danske botaniker og genetiker Wilhelm Johannesen (1857-1927). Johannesen arbejdede i laboratoriet på Carlsberg-bryggerierne, hvor hans udvikling af en metode til frembringelse af rent gær (udvundet fra en enkelt celle) kom til at forbedre produktionsforholdene betydeligt. Et problem, der bestod i, at øllet let blev surt p.g.a. uønskede gærtyper, var dermed løst. Forsøget med forædlet gær ledte Johannesen til at afprøve samme metode på byg, den anden vigtige ingrediens i processen. Hvis metoden frembragte så store forbedringer i processen, hvorfor så ikke også forsøge sig på samme vis med byggen? Dette er baggrunden for, at metoden sidenhen er blevet en del af vores planteavl den dag i dag, og fortsat er normativ indenfor planteavl og industrielt landbrug.

EU har udformet sin landbrugspolitik i forhold til denne tilgang, som hele vores landbrug er baseret på. Variationer, der ikke følger de normative kriterier for særpræg, ensartethed og stabilitet, er ikke tilladt på EU’s Varietetsliste over certificerede frø.

Kultiverede planter udvikles gennem en vedvarende dialog mellem planter og mennesker gennem århundreder og årtusinder. Denne viden er akkumuleret i planter og mennesker siden forhistorisk tid. Landbruget er opstået med det mere stabile klima og har udviklet sig gennem de sidste 10.000 år. 

Ud fra dette perspektiv bryder opfindelsen af ’rene linjer’ med en lang udvikling af kultiveret plantediversitet, hvor akkumuleringen af forskellig genetiske-kapaciteter har dannet grundlaget for, at føden kunne sikres. Med skiftende vejrforhold, såsom mere eller mindre regn, mere eller mindre sol, skiftende jordforhold og varierende mikroklima, har biodiversitet være en sikkerhed for føde. Bøndernes bevægelse, frøsamlere og urbane gartnere har arbejdet imod normalisering.

På workshoppens dag 2 vil vi fokusere på måder at styrke diversiteten. Vi vil høre om, hvordan Åsa Sonjasdotter, Frøsamlerne og Prinzessinnengarten arbejder for en øget biodiversitet. 

Tidsplan
Fredag d. 14. november kl. 13-16

Sted: Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. H.C. Andersens Boulevard 35. 1553 København V. 

Introduktion til workshoppen v/ Åsa Sonjasdotter
Præsentation af deltagerne
Studie af Wilhelm Johannsens manuskript over Genetisk Forædling

Lørdag d. 15. november kl. 10-18

Sted: Astrid Noacks Atelier. Rådmandsgade 34. 2200 København N.

10.00: Oplæg v/ Frøsamlerne

10.30: Oplæg v/ Åsa Sonjasdotter om hendes projekt Horizontal potato breeding 

13.00: Frokost, hvor vi spiser de forskellige kartoffelvarianter, som er blevet dyrket i Astrid Noacks Atelier i løbet af sommeren

14.30: Præsentation v/ Prinzessinnengarten af deres urbane have i Berlin og af hvordan haven bidrager til øget diversitet

16.00: Kaffe & diskussion

Søndag d. 16. november

På workshoppen om lørdagen aftaler deltagerne de steder/byhaver, som vi gerne vil besøge om søndagen

Links

Skriv kommentarLilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket
Krabbesholm Højskole
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø