Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Hans Alf Gallery

Holbergsgade 8, 1057 København K

MAIL: info@hansalf.com

TLF: +45 3316 2232

WEB: hansalf.com

Tirsdag-fredag 13-18, lørdag 12-15


De Uskyldige Skyldige

Jørgen Haugen Sørensen

01.12.2018 - 12.01.2019
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Fredag d. 30 november åbner Jørgen Haugen Sørensens nye udstilling, De Uskyldige Skyldige, hos Hans Alf Gallery. 

"Jeg ser mig selv som én, der står og glor på samfundet uden at have nogen tro på noget. Den tid, vi lever i, er en tid hvor det hele flytter sig rundt; hvor vi konstant er vidner til overgreb og forbrydelser. "De Uskyldige Skyldige" er et billede på den mærkelige situation vi befinder os i: Overflod, der fører til voldsomme klimaforandringer på den ene side, og endeløse krige, der driver mennesker på flugt på den anden. Vi deltager alle ufrivilligt i dette spil, og det giver os en kronisk skyldfølelse. Det, der som samfund har drevet os frem, har også gjort, at vi nu står tilbage i flokke af “uskyldige skyldige.”

I en tid, hvor kunsten herhjemme ofte beskyldes for at være tandløs, politisk korrekt og konfliktsky, er Jørgen Haugen Sørensen et fyrtårn af ukuelig angrebsiver. Få andre danske billedkunstnere har med samme vedholdenhed insisteret på at tale magten, den gode smag og det bedre borgerskab midt imod - også selvom det utvivlsomt ofte ville have været klogere at lade være. For Haugen Sørensen er det et livsvilkår, en bydende nødvendighed for en kunstner, at man går i rette med uretfærdigheden og tager de forsvarsløse i forsvar. Det, han oplever omkring sig, de sygdomstegn, han mener at se, skal og må formidles i de medier og med det sprog, han nu engang behersker. Og netop derfor har den store skulptør nu gennem syv årtier hugget, hamret, æltet, formet, hevet, strukket og tegnet sig ud af sine egne eksistentielle overvejelser og ind i både den danske kunsthistorie og vores kollektive bevidsthed.

Den nye udstilling, der er billedhuggerens fjerde hos Hans Alf Gallery (formentlig en slags rekord for den kortluntede Amager-knægt), er ingen undtagelse fra reglen om, at Haugen Sørensen altid griber fat om nældens stilk. Værkerne - en kombination af imposante, sortpatinerede skulpturer og florlette, hvide keramikrelieffer - fortæller med titler som "Den Overflødige", "Tilfældighedens Justits" og "Why" historien om et samfund og en verden i opløsning; en tilbagevenden til det uciviliserede, nøgne menneske, urmennesket, der i al sin kantede umiddelbarhed spejler sin indre vildskab i det ydre.

Som Haugen Sørensen selv formulerer det, har han til "De Uskyldige Skyldige" endnu engang "fundet en ny måde at modellere på". Og denne teknik, hvor fingrenes spor overalt fornemmes i figurerne, og tilblivelsen træder tydeligt frem, er på sin vis Haugen Sørensens måde at mobilisere det urmenneskelige, det dyriske i sig selv. Værkerne, der i forvejen søger at give sprog til en særlig vildskab, bærer således samtidig præg af kunstnerens proces på en sælsom, tidslig manér, vi sjældent oplever i skulpturen, fordi den i reglen altid får en karakter af fastfrossethed. På grund af denne ekstra tidsdimension fremstår Haugen Sørensens nye værker dialektiske: Kunstneren former materialet i reference til verden omkring ham, men samtidig peger værket alene ved sin form tilbage på kunstneren, dennes fysik, bevægelser og eksistens. Værk og skaber bliver for så vidt uadskillelige - vel næsten det fineste, man kan opnå som kunstner.

"De Uskyldige Skyldige" markerer en slags heroisk tilbagevenden for Jørgen Haugen Sørensen, efter at han i sommeren 2017 indtog hjembyen Pietrasanta med en gigantisk retrospektiv udstilling, der både inddrog museet, den lokale kirke, torvet og flere mindre pladser, og som markerede billedhuggerens næsten 50 år i den toskanske kystby. I forbindelse med festlighederne donerede Ny Carlsbergfondet skulpturen "La Folla / The Crowd" til Pietrasanta, hvor den i dag er opstillet på Piazza Crispi få hundrede meter fra byens centrum.

DE USKYLDIGE SKYLDIGE åbner 30. november kl. 17 og kan opleves til og med 12. januar 2019. Alle er velkomne.

Skriv kommentarLilith Performancestudio
Krabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole