Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Louisiana

Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk

MAIL: mail@louisiana.dk

TLF: +45 4919 0719

FAX: +45 4919 3505

WEB: louisiana.dk

Tirsdag - lørdag 11-23, søndag 11–18


Cultivation

Tetsumi Kudo

05.06.2020 - 10.01.2021


PRESSEMEDDELELSE

Den japanske kunstner Tetsumi Kudo (1935-1990) var en radikal og visionær outsider. Han har været næsten glemt, men vækker nu igen international opmærksomhed. For Kudos opgør med en verden i økologisk forfald og en selvdestruktiv menneskehed, der er sygeligt optaget af teknologi, taler lige ind i vores tid.

Udstillingen Cultivation er formet som et slags laboratorie af mærkværdige vækstmiljøer, der gør det muligt at studere Tetsumi Kudos farvestrålende og groteske bud på kultivering af liv i en verden, hvor menneske, teknologi og forurenet natur smelter sammen.

Ved at kombinere fundne materialer og modellerede elementer til særegne skulpturer, foregriber Kudo mange af de æstetiske greb, som ses i samtidskunsten netop nu. Og samtidig taler han direkte og med stor relevans ind i vor tids kulturelle og politiske dagsordner, hvad angår f.eks. miljø og forplantning.

Kudos værk er tydeligt præget af en opvækst i Japan i efterkrigstiden i skyggen af Hiroshima og Nagasaki. Men hans tilgang til menneskelig selvdestruktion og økologisk forfald er både usentimental og nærmest humoristisk i sine absurde bud på, hvordan nyt liv kan spire frem og udvikle sig på trods.

Udstillingen støttes af C.L. Davids Fond og Samling

EN NY ØKOLOGI SPIRER FREM

Tetsumi Kudo vil for mange være et nyt bekendtskab, men Louisianas samling tæller to af hans markante værker. Disse rumlige assemblager danner afsæt for en fokuseret udstilling med værker fra kunstnerens produktion i 1960-70’erne, hvor han formulerer og billedliggør en ’ny økologi’ som udgangspunkt for vores eksistens.

Udstillingen, der har fået titlen Cultivation, præsenterer en række markante og særegne Kudo-værker: Små væksthuse, der fremstår som en slags dystopiske terrarier med blacklights, fluorescerende farver og nænsomme kultiveringsforsøg. Domer, spande og ’forsøgshaver’ med vækstforsøg med planter og isolerede lemmer, samt en række bure, hvor fragmenter af menneskekroppe og natur holdes indespærrede som forsøgs- eller kæledyr.

TRANSFORMATIONER OG RELATIONER

Tetsumi Kudo spillede en afgørende rolle for den dynamiske, japanske avantgardescene og ”anti art”-strømning i Tokyo i slutningen af 1950’erne. I 1962 bosatte han sig i Paris, hvor han havde base i mere end 20 år.

Kudos interesse for de ’naturlige’ metamorfoser og transformationer, som vi til enhver tid er midt i, angår ikke blot skiftende relationer mellem natur og menneske, men har også en politisk vinkel, der angår magt- og værdihierarkier mellem øst og vest.

Selv om hans navn har været glemt i den store offentlighed, har Kudo med sin praksis længe stået som et slags "hemmeligt" forbillede for nogle af de mest markante navne inden for samtidskunsten.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Københavns Kunstskole
Lilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum