Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Specta

Peder Skrams Gade 13, 1054 København K

TLF: +45 3313 0123

FAX: +45 3313 3203

WEB: specta.dk

Tirsdag - fredag 12-17:30, lørdag 11-14


Collector's Items

Randi & Katrine

20.08.2016 - 24.09.2016
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Antropomorfe bygninger og facader, souvenirs og overset hverdags-arkitektur – Randi og Katrine graver det frem, der har lagret sig i vores hukommelse, det vi kender og genkender, kort sagt det vi har fyldt både vores fælles og vores personlige billedbank op med. SPECTA åbner efteråret med udstillingen Collector’s Items hvor Randi & Katrine viser en række værker, nye såvel som fra de seneste år, der afspejler tre spor i duoens praksis.

Med kunstnernes egne ord:
”Vi trækker på det, der har været alment genkendeligt – måske nærmest usynligt, men som nu er ved at blive specielt, i takt med at det forsvinder. Et godt eksempel på denne tilgang er vores samling af 10 transformatortårn-modeller, der var udgangspunkt for vores udstilling ”Mellem Tårne” på Arken i 2015. Her havde vi ned igennem museets 150 meter lange kunstakse placeret en samling af tårne hentet ude fra det danske land og bearbejdet som modeller fra krops- til gigantstørrelse.”

Antropomorf arkitektur
Randi & Katrine har gennem årene arbejdet kontinuerligt med antropomorf arkitektur – bygninger og facader, der har menneskelignende træk. Til Collector’s Items har de udført en række nye væghængte objekter, facadeudsnit, der fremstår menneskelige, som en slags samling af masker, der betragter en stor model af en stavkirke. Det er et mix af det, som for nogle er hverdagens omgivelser, og som for andre virker anderledes og spændende.

Tårne
Et tre meter højt transformatortårn vises sammen med ti modeller af mindre transformatortårne. Som artefakter fra en svunden tid står de i hver deres montre sammen med forskellige dele fra de transformatortårne, der tidligere har befolket landskabet omkring os, men som nu er fortid. Tårne og genstande er dermed blevet til historie, til samlerobjekter.

Souveniren
I det sidste rum samles postkort og souvenirs. Her er letpåklædte kvinder i en evigt snurrende zoetrope, her er havets brusen i en kæmpekonkylie – længsler efter rejser og nye eksotiske eventyr.

Randi og Katrine kredser ikke kun nostalgisk om fortidens billeder og genstande, de undersøger vores mangeartede kropslige og mentale relationer til omverden og den hukommelse, der knytter sig til den.Kombinationen af sansning, billede og hukommelse går igen både i deres mindre, intime objekter og i installationer i stor skala. Gennem lån fra populærkultur og kulturhistorie og brug af greb fra popkunsten, arbejder de med at tilegne sig billedverdener og motivkredse, som de bearbejder og gør til deres egne.

Randi Jørgensen (DK, 1974)og Katrine Malinovsky (DK, 1976) er begge uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København i 2005. De har arbejdet sammen som duoen Randi & Katrine siden akademitiden. Randi & Katrine har gennem de senere år har markeret sig stærkt, bl.a med en række bemærkelsesværdige offentlige arbejder og store museumsudstillinger. I 2015 kunne man eksempelvis opleve de anmelderroste udstillinger ”Mellem Tårne” i Arkens kunstakse, og på samme tid udstillingen ”Follies and Faces” på KØS og langs en 2 km kunstrute i Køge. De deltog ligeledes på den 19. Biennale i Sydney i 2014 med ”The Village”, en hel landsby af antropomorfe bygninger.

Blandt deres offentlige arbejder findes bl.a. Fyrreskov, kunstlegepladsen ved Nikolaj Plads i København, Tårnmanden i Søndre havn, Køge, Paddehat ved Glesborg Plejecenter og total-udsmykningen af M/F Ærøskøbing.

Randi & Katrine er repræsenteret i samlingerne ved bl.a. Arken i Ishøj, KØS i Køge og AROS i Aarhus, og de modtog i foråret Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat.

Skriv kommentarLilith Performancestudio
Kunsthøjskolen på Ærø
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Krabbesholm Højskole