Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Arken

Skovvej 100, 2635 Ishøj

MAIL: info@arken.dk

TLF: +45 4354 0222

FAX: +45 4354 0522

WEB: arken.dk

Tirsdag - søndag 10-17, onsdag 10-21, mandag lukket


Carl-Henning Pedersen 100 år

Carl-Henning Pedersen

02.02.2013 - 11.08.2013


Carl-Henning Pedersen: Bajads, 1996. Foto: Ralf T. Søndergaard. Courtesy: Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum.

Carl-Henning Pedersen: De Tre, 2005. Foto: Anders Sune Berg.

Carl-Henning Pedersen: De tre dyr, 1938. Foto: Ralf T. Søndergaard.

Carl-Henning Pedersen: Den ædende, 1939. Courtesy: KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg.

Carl-Henning Pedersen: Landskab med rød maske, 1949. Foto: Ralf T. Søndergaard.

Carl-Henning Pedersen: Mor og Barn, 1956. Foto: Ralf T. Søndergaard.

Carl-Henning Pedersen: Odysseus ankomst til solens ø, 2005. Foto: Anders Sune Berg.

Carl-Henning Pedersen: Solskive Figur, 1966. Foto: Ralf T. Søndergaard.

PRESSEMEDDELELSE

Udstillingen CARL-HENNING PEDERSEN 100 ÅR viser værker fra hele Carl-Henning Pedersens kunstneriske virke fra slutningen af 1930'erne og frem til hans død i 2007. Den besøgende inviteres ind i hans farverige og drømmende billedverden. Fantasien får frit løb, når fugle, skibe og stjernesole mødes i et eventyrligt univers, hvor Carl-Henning Pedersens glæde ved at male lyser ud af lærrederne. Udstillingens over 200 værker omfatter malerier, akvareller, oliekridttegninger, skulpturer, keramik, mosaikker og Carl-Henning Pedersens egne digte. For første gang indgår også nykomponeret musik i en udstilling på museet. Komponisten Fuzzy har, med inspiration fra Carl-Henning Pedersens kunst, skabt et unikt musikalsk værk til det største rum i udstillingen.

Foruden kunstnerens velkendte billedunivers belyser ARKENs udstilling også variationen i Carl-Henning Pedersens kunst: Krigsbilleder præget af vildskab og uhygge, Cobra-årenes kraftudladninger og senere eksempler på et mere stofligt flademaleri. Livsglæden veksler med alvorsfuld stemning og det legende lette med gennemarbejdede malerier, hvor malingen i sig selv er undersøgt og udnyttet til det yderste i klumpede, stoflige overflader. Flere værker opleves for første gang på denne udstilling, herunder nogle af kunstnerens sidste værker i form af 15 akvareller fra 2005.

Om Carl-Henning Pedersens fantasifulde univers siger ARKENs direktør, Christian Gether: "Poesi og drømmen om et bedre liv i Carl-Henning Pedersens kunst er et nødvendigt og vigtigt budskab til vor tids fortravlede mennesker".

Den spontane maler
Det lå ikke i kortene, at Carl-Henning Pedersen (1913-2007) skulle blive maler. Han voksede op i et fattigt arbejderhjem i Valby og drømte som ung om at blive komponist. Som 20-årig mødte han sin kommende hustru, maleren Else Alfelt, der introducerede ham til billedkunsten. Allerede tre år senere debuterede de begge på Kunstnernes Efterårsudstilling.

Udstillingens kunstværker er nøje udvalgt blandt de mange tusinde, som Carl-Henning Pedersen skabte gennem syv årtier. Han besad en utrolig skabertrang og malede helt frem til sin død i 2007. Carl-Henning Pedersen syntes selv, hans første billeder var de bedste og higede livet igennem efter at fremmane det helt umiddelbare, spontane billede med penslen. Han søgte barnets renhed og lod sig inspirere af såkaldt primitiv folkekunst fra alle egne og tider. Særligt den nordiske folkekunst fra vikingetid og middelalder optog kunstneren. Fuldstændig utæmmet af klassisk akademisme fremstår hans værker med en rå udtrykskraft: impulsiv, fabulerende og fragmenteret. I dag står Carl-Henning Pedersen som eksponent for efterkrigstidens spontan-abstrakte maleri, men udstillingen viser, at han fandt sin stil allerede i 1930'erne.

Skriv kommentar