Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Galleri Tom Christoffersen

Skindergade 5, 1159 København K

Tirsdag - lørdag 12-18, søndag 11-16


Bysbarn (del II)

Susanne Mertz

26.09.2015 - 17.10.2015


PRESSEMEDDELELSE

I 1969 skulle jeg fotografere en række huse ude på Christianshavn for Flemming Quist Møller, til en film om narko. Jeg fotograferede husene rundt omkring i gaderne, og blev betaget af butiksfacaderne. De fleste af dem var gamle og nogle var lettere faldefærdige, men med meget intakte og fine små butikker. De bar præg af de mennesker der havde dem og havde hver især et helt særligt udseende. Jeg blev optaget af måden tingene var udstillet på, skiltene i vinduerne, hvilket signal de sendte og denne opgave fik mig i gang med at fotografere rundt om i byen.

Et billede er taget ude på Vesterbro af en forretning med brugte møbler. Over vinduesudstillingen med lænestole og divaner, hang der et skilt hvorpå der stod: " Aldrig gifte Dem før de har besøgt dette sted ". Nogle år senere kom forfatteren Dan Turell forbi og undrede sig over at se en forretning med en tekst, hvoraf nu sidste linje manglede, så der kun stod: " Aldrig gifte Dem" henover et tomt vindue. Det skrev han så en lille klumme om i Politiken. Jeg svarede ham med et brev og fotografi fra dengang og løste gåden for ham. Han sendte så en bog til mig, hvor der i dedikationen stod:

Kære Susanne
Tak for dit billede!
Skønt at få svar på
de spørgsmål man stillede...

Dan

- Susanne Mertz, 2015

Igennem snart et halvt århundrede har Susanne Mertz fotograferet Københavns gader og facader. Udstillingen viser et stort udsnit af hendes altid uprætentiøse by-scener, der står skarpt komponerede som præcise angivelser for vores erindringers slørede tidslinjer. På demokratisk vis spiller elementerne i fotografierne sammen til ærlige pejlemærker i byen med dens bygninger og mennesker, med de daglige rutiner eller de overraskende optrin.

Susanne Mertz (1946) blev udlært hos fotograf hos Rigmor Mydtskov og Steen Rønne, 1967. Hun har undervist i fotografi på Krogerup Højskole, 1977-80, på Det Kgl Danske Kunstakademi, København 1980-95 og var medstifter af Billedhuset i 1984. Hun er særlig kendt for sine portrætter, sine koncertfotos, bybilleder og som stillfotograf på film og teater. Hun har flere udstillinger bag sig og udgivet flere bøger med sine fotografier.

Skriv kommentarLilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket
Krabbesholm Højskole
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø