Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Museet for Samtidskunst

Stændertorvet 3D, 4000 Roskilde

MAIL: info@samtidskunst.dk

TLF: +45 4631 6570

FAX: +45 4631 6571

WEB: samtidskunst.dk

Tirsdag, torsdag & fredag 12-17 Onsdag 12-20 Lørdag-søndag 11-16


Bjerget synger

Knud Victor

18.01.2019 - 28.04.2019

Lydkunstner Knud Viktor og hans verden

PRESSEMEDDELELSE

Musikalske græshopper, lydbilleder og provencalsk naturforelskelse. For første gang i Danmark præsenteres værker af den danske lydkunstner Knud Viktor.

I Provence følger cikadernes lyd lysets bevægelser. Det opdagede kunstner Knud Viktor da han i 1960’erne flyttede til Lubéron-bjergene. Knud Viktor var egentligt taget til Frankrig som kunstmaler, men naturens lyde kaldte på hans opmærksomhed, og i stedet begyndte han at afbilde sin omverden i lyd.

DIALOG MED NATUREN
I Knud Viktors værker forstørres naturens mindste lyde op. Græshopper, ugleunger, boblende naturvin og snorkende kaniner bliver mødt i øre- og øjenhøjde. Knud Viktor lyttede med indlevelse til sine omgivelser og ønskede at have en ligeværdig relation med det liv, som omgav ham. Han kravlede dybt ind i landskabet for at indfange naturens ellers usynlige og uhørlige liv. Med sine optagelser komponerede Knud Viktor fascinerende og billedskabende lydværker, hvor lytteren får lov at låne hans ører og hans kærlighed til naturen; cikadernes øredøvende sang, hornugleunger i deres rede og vanddryppenes rytmiske mønstre.

ØKO-LYDKUNST
Den økologisk krise blev hørbar for Knud Viktor, og hans arbejde var på mange måder et forsøg på at etablere eller genetablere en empatisk og forpligtende forbindelse til naturen. Hans lydkunst gør, at man lever sig ind i andre arters eksistenser og hans kunst rummer derfor vigtige budskaber om de globale klimaproblemer verden står over i dag.

»Det har vist sig, at mit arbejde i virkeligheden har sat gang i mange ting; det rører ved noget universelt, som jeg synes jeg har pligt til at at meddele andre. Det er en pligt, som jeg føler som jordborger. Ikke som menneskeborger, men som jordborger. Måske lyder det prætentiøst, men det er et spørgsmål om de kommende generationer.«
Lydkunstner, Knud Viktor.

TAK FOR STØTTE OG GODT SAMARBEJDE
Det Obelske Familiefond
Musikbypuljen, Kultur- og Idrætsudvalget i Roskilde Kommune
Statens Kunstfond
System Audio

Skriv kommentarKunstskolen Spektrum
Kunsthøjskolen på Ærø
Krabbesholm Højskole
TAl R - Glyptoteket
Lilith Performancestudio
Københavns Kunstskole