Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Sorø Kunstmuseum

Storgade 9, 4180 Sorø

MAIL: info@sorokunstmuseum.dk

TLF: +45 5783 2229

WEB: sorokunstmuseum.dk

1/11-31/3: Tirsdag - søndag 11-16, torsdag 11-18. 1/4-31/10: Tirsdag - søndag 11-17, torsdag: 11-18. Mandag lukket


Bevidsthedens materialiseringer

Adam Bencard, Birgitte Kirkhoff Eriksen, CAAST, Henrik Svanekiær, Jacob Lillemose, Maria Diekmann, Peter Eduard, Torsten Bøgh Thomsen, Ursula Nistrup

05.04.2014 -
FACEBOOKEVENT


Bevidsthedens materialiseringer præsenterer forskellige vinkler på bevidsthed og forholdet mellem det immaterielle og det materielle. Bevidsthed er en uløst gåde. Ingen ved, om den er en egenskab ved kroppen eller sjælen eller selvet. Og hvad er et 'selv' i det hele taget for en størrelse? Er bevidstheden bundet til hjernen? Er den en substans? Kan man træne den? Kan den manipuleres? Vil den være anderledes i fremtiden? Kan man læse andre folks tanker? Hvordan kan vi beskrive forholdet mellem bevidsthed og omverden?

Bevidsthedens materialiseringer rejser nogle af alle disse spørgsmål. Seminaret inddrager forskere, billedkunstnere, musikere og performere og blander alt i én, uhierarkiseret pærevælling. Dagen handler om meditation, spekulativ realisme, tankeoverføring, epigenitik, syngespil, djævelske tritoner, mentalisme, tarmbakterier, dans om verdensaltet, modafinil og Martinus.

Program:

Kl. 10.30 - 11.00: Ankomst og kaffe 
Kl. 11.00 - 11.10: Velkommen v. Birgitte Kirkhoff Eriksen 
Kl. 11.10 - 11.20: Introduktion v. Jacob Lillemose 

Del I: Krop, tanke, ting

Kl. 11.20 - 12.00: Velkommen til din nye krop v. Adam Bencard

I dette foredrag vil jeg med udgangspunkt i ny molekylærbiologisk forskning - mere specifikt forskning i kroppens bestand af tarmbakterier og den såkaldte epigenetiske forskning - argumentere for, at man kan ane konturerne af en ny forståelse af vores krop og den slags organisme vi er. Det er en krop, der er radikalt indlejret i sine omgivelser, og hvor kategorier som arv og miljø, kultur og natur, og krop og sjæl bliver rusket godt rundt.

Kl. 12.00 - 12.40: Objekternes privatliv v. Torsten Bøgh Thomsen

Den filosofiske retning "Spekulativ realisme" går i rette med tidens dominerende tendens til holisme. Det gør den med en særlig forståelse af bevidsthed og objekter og udvekslingen imellem de to. Oplægget vil præsentere og eksemplificere filosofien og præsentere overvejelser over dens potentiale for kunsten.

Kl. 12.40 - 13.20 CAAST v. Simon Latz, Asger Hartvig, Cæcilie Trier, Tobias Kirstein & Andreas Führer

Et syngespil i fem stemmer og en dans om verdensaltets cirkulære bevægelse.

Kl. 13.20 - 14.20: Frokost

I pausen er det muligt at se særudstillingen Im-materialitet no. 3 (bevidsthed).

Del II: Materialiseringer, optimeringer, overføringer

Kl. 14.20 - 14.40: Patterns of Dissonance v. Maria Diekmann, Cæcilie Trier Arrangeret af Ursula Nistrup

En musikalsk performance om tritoner og materialiseringer af lyd.

kl. 14.40 - 15.20 Om fremtidens bevidsthed og et spil mellem muligheder og ønsker; lighed og afstand v. Peter Eduard

Hør om hvor videnskaben er i dag, når det kommer til optimering og forbedring af vores hjerne; medicinsk, teknologisk og via træning og meditation. Fra dyb, direkte elektro-hjernestimulering over brugen af modafinil og andre hjernefremmende stoffer til effekten af mindfullness på produktionen af stresshormonet kortisol. Tag stilling til fremtiden: Fra subjektiviseringen af unge og gamle til konkurrencespillet mellem voksne, fra kærlighed til arbejde og karriere. Hvor sætter du grænsen?

Kl. 15.20 - 15.40: Kaffepause

Kl. 15.40 - 16.20: Mentalisme v. Henrik Svanekiær

Et underholdende indslag om tankeoverføring, manipulation og hjernens evne til at træffe hurtige beslutninger.

Kl. 16.20 - 16.30: Afrunding  

Oplægsholderne:

Adam Bencard er adjunkt i forskningskommunikation ved Medicinsk Museion og The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Birgitte Kirkhoff Eriksen er inspektør på Sorø Kunstmuseum og arrangør af seminaret. Birgitte har kurateret udstillingsrækken om 'materialitet', som seminaret er en del af.

CAAST består af: Andreas Führer (Yoyooyoy) Asger Hartvig (Af med hovedet) Cæcilie Trier (Choir of Young Belivers & Chimes and Bells. Cæcilie optræder også i Ursula Nistrups performance med Maria Diekmann) Simon Latz (Af med hovedet) Tobias Kirstein (Mayhem).

Henrik Svanekiær er mentalist. Han er uddannet civilingeniør, men er idag en af landets mest benyttede entertainere. Henrik arbejder med tankeoverførsler, manipulation og hypnose.

Jacob Lillemose er ph.d. i Kunsthistorie fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på KU. Skribent ved kunstkritikk.dk og frieze samt kurator på projektet Changing Disasters på Copenhagen Center for Disaster Research. Jacob er dagens moderator.

Maria Diekmann er musiker og billedkunstner. Maria har samarbejdet med Ursula Nistrup og Cæcilie Trier om tritoner på Sorø Kunstmuseum, og de tre har udviklet performancen i fællesskab.

Peter Eduard er chefkonsulent, fra EU-projektet Neural Enhancement and Responsible Research and Innovation.

Torsten Bøgh Thomsen er ph.d-stipendiat ved Institut for Kulturvidenskaber/H.C. Andersen-Centret, Syddansk Universitet i forsknings- områderne posthumanisme, spekulativ realisme og økokritik.

Ursula Nistrup er billedkunstner. Hun arbejder ofte med forholdet mellem lyd, arkitektur og bevidsthed. Ursula deltager i særudstillingen med et værk om tritoner.

Tilmelding: 

Seminaret foregår på Sorø Kunstmuseum lørdag 4. april 2014 i Salen. Deltagelse koster 250 kr., som dækker entré til museet, frokost, kaffe og kage. Af hensyn til køkkenet skal du betale på forhånd.

Der er begrænset deltagerantal, så tilmeld dig ved at ringe på 5783 2229 eller email bke@sorokunstmuseum.dk. Her får du oplyst kontonr. Din deltagelse registreres først, når beløbet er modtaget.

Kontekst: 

Seminaret er del af udstillingsrækken Materialitet. Museets aktuelle særudstilling Im-materialitet no. 3 (bevidsthed) er den sidste i rækken. Den første, Erindringens arkæologi. Materialitet no. 1 (ting) handlede om ting og erindring. Grundlag. Materialitet no. 2 (jord) handler om jord, tid og land art. Udstillingerne har inddraget kunst fra 1960erne - 1970erne og beslægtet samtidskunst samt poesi og tværfaglig forskning fra arkæologien, astro- og geofysikken, filosofien og mikrobiologien. Udgangspunktet er en materialitetsforståelse, som ikke ser materialitet som død, passiv og kontrollerbar, men derimod som noget, der opfører sig uforudsigeligt og med et eget liv. "The Speculative Turn" samler forskellige teoretiske retninger, der indtager en markant anden position end fx socialkonstruktivismen ved at insistere på materialiteters betydning for krop, politik, økonomi, økologi, kultur, osv.

Seminaret er støttet af Fonden for Ånd, Vækst og Bevidsthed

Skriv kommentarKunsthøjskolen på Ærø
TAl R - Glyptoteket
Krabbesholm Højskole
Lilith Performancestudio
Københavns Kunstskole
Kunstskolen Spektrum