Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Rønnebæksholm

Rønnebæksholm 1, 4700 Næstved

MAIL: info@roennebaeksholm.dk

TLF: +45 5578 5340

WEB: roennebaeksholm.dk

Torsdag til søndag samt helligdage kl. 12–17


Anna Klindt Sørensen

14.09.2014 - 14.12.2014


Anna Klindt Sørensen: Maleren Holger J. Jensen, 1945-46.

Anna Klindt Sørensen: Kamelmarked i tempelgården, 1968-69.

Anna Klindt Sørensen: Regnguden og San Cataldo, 1954-55.

Anna Klindt Sørensen: Selvportræt, 1932.

Anna Klindt Sørensen: Skitse til Dagnæs skole, 1965.

Anna Klindt Sørensen: Vinter i parken, 1962-63.

Anna Klindt Sørensen: Den trefags i st kongensgade, 1942.

Anna Klindt Sørensen: Malerindeportræt, selvportræt før 1949.

Anna Klindt Sørensen: Fru Schultz og Jens Erik, 1942-44.

Anna Klindt Sørensen: Selvportræt, ca. 1975.

Anna Klindt Sørensen: Vindue, 1942-44.

PRESSEMEDDELELSE

I en avisartikel fra 1969 bliver Anna Klindt Sørensen (1899-1985) betegnet som "en evig ungdomsoprører" og nu kan hendes kunstneriske oprør opleves på Rønnebæksholm. Hendes historie er fortællingen om en stærk og selvsikker kvinde, der ville kunsten på sine egne præmisser. Hun var en mønsterbryder og provokatør, der hverken stillede sig tilfreds med at male blomster på porcelæn eller med undervisningen på Kunstakademiet. Det førte hende blandt andet til Paris hvor hun boede ad flere omgange, og modtog undervisning af kunstnere som Marcel Gromaire og Fernand Léger.

Anna Klindt Sørensen havde en aktiv kunstnerisk karriere, fra slutningen af 1910erne til slutningen af 1970erne. Hun var velanset, var del af Decembristerne, og fik tildelt Eckersbergs Medaille i 1963 og Thorvaldsens Medaille i 1976, men den helt store anerkendelse opnåede hun aldrig. Efterfølgende er det primært værkerne fra årene i Paris, der har nydt bevågenhed i kunsthistorien. Værkerne fra denne periode er konstruktive og stramme, og adskiller sig fra de senere værker, hvor en vis naivisme og ikke mindst en fornem kolorisme vinder indpas. Men går man tæt på Anna Klindt Sørensens værker, og ser man ikke kun på hendes malerier, men tager hendes betydelige grafiske arbejde med i betragtning, så står det klart, at hun mestrede opbygningen af et motiv med meget få virkemidler. Det, at der er en lethed i hendes værker, må altså ikke forveksles med skødesløshed eller betragtes som udslag af vilde og ekspressive luner. Opbygningen af de store billeder, også rejsebillederne, kræver en udpræget sans for komposition, og letheden kan ikke eksistere uden en klar og bestemt streg. Der er tydeligt en vilje og et valg bag.

Med denne udstilling er det vores ønske at sætte fornyet fokus på Anna Klindt Sørensens værker, og at nuancere historien om dem.

Anna Klindt Sørensen var ud af den generation af kvindelige kunstnere, der begyndte at få nogle af de muligheder deres mandlige kollegaer havde, samtidig med at de skulle kæmpe en brav kamp for reelt at realisere disse muligheder. Denne bevidsthed bar hun med sig, og hun søgte mod slutningen af sit liv at få etableret et museum for kvindelige kunstnere i sin villa, Petersborg, tæt ved Gudenåens gennemløb i Ry. Den ide blev dog ikke realiseret, men en offentlig folkepark er indrettet i Peterborgs store have, og Anna Klindt Sørensens fond har siden 1985 støttet kvindelige kunstnere og taget vare på kunstnerens egne værker.

Udstillingen på Rønnebæksholm trækker tråde til historien om den selvstændige og kløgtige Marie Toft, der var husfrue og godsbestyrer på Rønnebæksholm i midten af 1800-tallet. Marie Toft var en forgangskvinde på mange måder, og historien om hendes liv på Rønnebæksholm har været inspirationskilde til en række udstillinger med bemærkelsesværdige kvinder på den danske kunstscene. Eksempelvis kunne man i 2013 opleve gruppeudstillingen Et rum med udsigt, og soloudstillingen My body is my tool med Kirsten Justesen, og senest udstillingen POWER.PORCELÆN.POESI. Louise Hindsgavl.

Skriv kommentarLilith Performancestudio
Københavns Kunstskole
Kunstskolen Spektrum
Kunsthøjskolen på Ærø
Krabbesholm Højskole
TAl R - Glyptoteket