Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Det Nationale Fotomuseum

Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K

MAIL: kb@kb.dk

TLF: (+45) 3347 4747

WEB: kb.dk/da/materialer/kulturarv/...

Mandag - lørdag 10-19


Årets Pressefoto 2014

Danmarks bedste pressefotografer

07.03.2015 - 18.04.2015


PRESSEMEDDELELSE

Med mobilkameraets indtog har pressefotograferne mistet deres monopol på at rapportere fra nyhedernes brændpunkter. Til gengæld udvikles nu nye former for fotojournalistik.

Fotografiet fejres
Landets bedste pressefotografer kåres hvert år i konkurrencen Årets Pressefoto. Det er 40 år siden, konkurrencen så dagens lys, og for sjette år i træk danner Det Nationale Fotomuseum rammen om udstillingen af foto-årets bedste øjeblikke. Foruden vinderbilledet vises et udvalg af det bedste blandt de mange indsendte billeder. Samtidig får man indblik i dommernes vurderingsarbejde.

De nominerede til dette års uddeling er fundet efter to dages intens votering blandt dommerne. Juryen består i år af billedredaktør på Børsen Sofia Wraber, fotojournalist Paul Hansen fra Dagens Nyheter Stockholm, journalist Lasse Jensen, direktør på Scanpix Niels Hjerrild, Årets Pressefotograf 2013 Joachim Adrian Mikkelsen fra Politiken, tv-fotograf på TV2 Østjylland Ole Jermiin, fotojournalist Poul Madsen fra Bombay Flying Club samt freelance-fotojournalist Christian Als. De nominerede blev udvalgt blandt 3413 fotos, 31 multimedieproduktioner og 36 videoproduktioner, mens hele 32 kandidaters billeder er i spil til titlen Årets Pressefoto 2014.

Prisen for Årets Pressefoto 2013 gik til Peter Hove Olesen, hvis vinderfoto viser de ødelæggende resultater af tyfonen Haiyans rasen gennem Filippinerne. Prisen som Årets Pressefotograf gik sidste år til Joachim Adrian Mikkelsen og blev overrakt af kulturminister Marianne Jelved. Ministeren understregede ved uddelingen en af pressefotografernes vigtige funktioner: "Vi står gennem jeres billeder over for mennesker, vi må forholde os til. Og det har vi godt af."

Verdens ældste forbund
Pressefotografiet har mere end 125 år på bagen. Det danske pressefotografforbund er verdens ældste, da det blev oprettet i 1912- en begivenhed, der ironisk nok ikke var nogen, der fotograferede! Pressefotografiet er således en veletableret genre, der dog stadig går nye veje. I takt med at mobilkameraer er blevet allemandseje, har pressefotograferne ikke længere monopol på at rapportere fra nyhedernes brændpunkter. Til gengæld udvikler de nye former for fotojournalistik, der bl.a. involverer levende billeder og afsøger anderledes kunstneriske udtryk.

Det Kongelige Bibliotek har mange historiske eksempler på dansk pressefotografi i samlingerne. Derudover erhverver Det Nationale Fotomuseum løbende pressefotografier af særlig høj kvalitet som eksempler på nybrud og udvikling i genrens historie.

Skriv kommentarLilith Performancestudio
Kunsthøjskolen på Ærø
Københavns Kunstskole
Kunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole